Istoric

Nasterea AFRJ

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in ianuarie 2007, este adesea privita din perspectiva economica. Insa, o astfel de abordare nu ar trebui sa puna in umbra existenta unui patrimoniu juridic comun, mostenire a Dreptului roman. Aceasta intrepatrundere s-a perpetuat de-a lungul secolelor, prin codificarea napoleoniana si, in prezent, in contextul armonizarii europene, prin diferitele reforme ale sistemelor procedurale.

De aceea, reunirea juristilor din cele doua tari, Romania si Franta, in cadrul unei asociatii este o idee ce s-a conturat de cativa ani incoace, devenind o evidenta in 2008.

In acest sens, un factor determinant a fost intalnirea dintre domnul Catalin PREDOIU, fost Ministrul roman al Justitiei, si domnul Henri PAUL, fost Ambasadorul Frantei in Romania. Vointa lor comuna a permis contopirea tuturor energiilor în realizarea acestui proiect a carui substanta a fost imbogatita de membrii fondatori ai Asociaţiei, prin ideile şi experienţele lor de o deosebită calitate.

Ambitia AFRJ este de a le oferi juristilor francezi si romani un spatiu deschis pentru discutii si schimburi de opinii, precum si un instrument solid pe care acestia sa se sprijine la punerea in practica a noilor proiecte de cooperare din domeniul dreptului.

AFRJ se doreste a fi, in primul rand, o organizatie interdisciplinara. Astfel, din Consiliul Director al AFRJ fac parte personalitati cu experiente variate din diverse sectoare juridice: profesori universitari, magistrati, avocati sau juristi, in special din domeniul afacerilor.

Din aceste intrepatrunderi, ale sistemelor de drept, ale profesiilor, iese un suflu nou, care sa ne imbogateasca universul de reflectie, precum si practicile comune. Cel putin acesta este obiectivul nostru.